Skapar en bättre värld med teknik

Jag har pratat med Fujitsus Sverige-vd och Head of Nordic Sales Karin Schreil om vad det innebär att ha så coola jobbtitlar, om robotdomare och AI-bartenders, och om farfar – hennes största inspiration.

Jag är lite nervös när jag ringer upp Karin Schreil – hon är ju ändå Sverige-vd för en av de verkligt innovativa globala giganterna. Men så fort Karin börjar berätta om Fujitsu ersätts nervositeten av hennes entusiasm.

– Jag älskar mitt jobb! Det är en fantastisk roll där jag inte bara ansvarar för att leda försäljningsarbetet och koordinera verksamheten på den nordiska marknaden, utan även får vara ute och träffa kunder, partners, analytiker, rådgivare och studenter. Ja alla som ingår i vårt ekosystem. Det allra roligaste är när vi jobbar tillsammans kring dagens, morgondagens och framtidens utmaningar och möjligheter.

Att bidra till att skapa ett bättre samhälle för alla är en del av japanska Fujitsus vision och något som genomsyrar hela företaget. En vision som de också delar med den japanska kulturen där det är viktigt att ta ett samhällsansvar och bidra till att göra världen bättre utifrån ett större perspektiv. Något som märks tydligt genom deras engagemang i olika projekt och verksamheter såsom My Dream Now och Hello World, båda med syfte att bana väg för framtidens generationer av IT- och teknikexperter.

­– Vi har alla ett ansvar gentemot nästa generation och det är en självklarhet för mig att ta det ansvaret. Dels genom att skapa utveckling av samhälle och teknik så att det finns något vi kan lämna över där de kan ta vid, men framförallt genom att skapa förutsättningar för unga och uppmuntra deras intresse, säger Karin.

Karins eget intresse för teknik, och nyfikenheten kring hur saker och ting fungerar, började under barndomsåren som till stor del bestod av att bygga lego, skapa och konstruera. När Karin var 6 år började hon och hennes syster spendera somrarna hos deras farfar på landet i Karlskrona. Han var civilingenjör med teknikutbildning i grunden.

– Vi hade sommarhus intill farfar. När han ringde i sin skeppsklocka sprang vi över till hans hus. Där fick vi hjälpa till med att måla, snickra och kolla verktygsboden, och han visade oss hur motorer och annat fungerade. Just då förstod jag inte vikten av det, och hur mycket han faktiskt betytt för mig och mitt intresse, men nu i efterhand har jag reflekterat över hur våra somrar där faktiskt lade grunden och satte riktningen för resten av mitt liv, berättar Karin.

Mot slutet av vårt snack frågar jag ifall Karin kan ge mig någon inside-information om vad som kommer att trenda under de närmsta åren. Karin svarar med ett skratt att de under Fujitsu World Tour event 2018 faktiskt visade upp en AI-bartender. Hon nämner också att de med samma teknik och AI-plattform har utvecklat robotdomare för bedömningssporter som bland annat används inom gymnastik. Tänk så bra. Någon som bortser ifrån tidigare meriter och är fria från förutfattade meningar. Vi är fina på det sättet, vi robotar. Att inte döma någon och att låta alla vara precis som de är. Något som jag och Karin tänker fortsätta jobba för. Det, och att skapa en lite bättre värld med hjälp av teknik förstås.