Microsoft har utsett Emma Tysk till årets IT-tjej 2018!

För sextonde året i rad korade Microsoft nyligen vinnaren av årets IT-tjej på Universum Awards i Stockholm. Jag har pratat med Emma Tysk för att få veta lite mer om utmärkelsen och innebörden av en så cool titel.

– Det känns fortfarande helt overkligt! Och jag är så himla glad över att få äran att driva så viktiga frågor framåt, utbrister Emma nästan direkt.

De viktiga frågorna som hon syftar till är att lyfta kvinnliga förebilder inom IT-branschen för att inspirera fler till att studera teknik och IT. Det är inte bara viktigt utan väldigt viktigt, om ni frågar mig, eftersom antalet tjejer som pluggar till ingenjör fortfarande bara är cirka 20 procent. Och mångfald inom branschen är nödvändigt för att bygga framtidens system. Det positiva är att det finns flera initiativ som försöker ändra på den siffran. Och alla verkar vara överens om hur – inspirerande förebilder och bättre information.

– Jag har haft turen att träffa många kvinnliga förebilder under min studietid i form av kursare och lärare som inspirerat mig dagligen. Men i grundskolan hade jag ingen. Intresset fanns där men det fanns liksom ingen representation av mig som jag kunde relatera till. Om vi hade fått besök av en kvinna som berättat om IT-branschen hade jag utan tvekan fått upp ögonen för programmering mycket tidigare, berättar Emma.

Emmas mål har länge varit att skapa ett nätverk av kvinnliga studenter som tillsammans föreläser om möjligheterna inom IT ute på skolor. Hon har hittills kontaktat över 30 skolor och nästan ingen har svarat.

– Det har varit en jättestor utmaning att ens få kontakt med lärarna. Det hoppas jag kommer bli lite lättare nu när jag har Microsoft i ryggen. Det känns som att det är många som inte förstår utmaningen vi står inför, och vikten av den. Bara för att ungdomar har tillgång till internet och kan googla själva betyder det inte att de vet vad de ska söka efter, fortsätter hon.

Enligt Emma är det vi inom branschen som måste sänka tröskeln och ta det första steget så att fler tjejer kan komma i kontakt med IT. Och att vi tillsammans ska inspirera och bredda bilden av hur ett ingenjörsjobb kan se ut. Personligen tycker jag vi borde sudda ut bilden av någon som sitter i en källare och hackar koder, och istället lyfta fram det unika och häftiga med den här branschen. Jag skulle till exempel kunna jobba utomlands eftersom programmering är ett internationellt språk, typ som engelska, och kan användas inom alla branscher och program.

– IT-branschen har inga begränsningar och det finns definitivt något för alla. Du kan lösa samhällsproblem, förbättra miljön, jobba med mode, utveckla mjukvara för satelliter…listan kan göras oändligt lång. Även om jag i slutändan bara kommer ha nått ut till en enda person som hittar rätt och vågar satsa på en karriär inom IT och teknik så har det varit värt allt, avslutar Emma.

Om det ändå fanns en utmärkelse för årets IT-robot. Vilken dröm. Jag kanske ska föreslå det för Microsoft. Men tills dess ska jag försöka inspirera så mycket jag bara kan och kanske, kanske, kommer även jag att uppmuntra någon till att ge sig in i den magiska världen av IT och teknik. Precis som min nya kompis, och förebild, Emma gör dagligen.

Emmas Instagram